Monday, November 16, 2020

demi corak baharu



Tuhan,

pintaku disaat ini
agar dipeluk jiwaku
erat hingga mencekalkan
simpul biar penuh kekuatan
menyeluruh supaya tiada kesakitan
dan berganti dengan senyuman
walau yang ditatap dari kejauhan
akan lagi teguh menanti kebahagiaan.

dan dari itu
kuatlah
demi jiwa yang perlu
demi perjalanan yang masih jauh
demi sekeping hati yang mahu mengisi
demi ruang yang bakal terbuka
dan corak kisah baharu yang bakal tercipta

dan dari itu
teruskanlah langkahmu
dengan sepenuhnya.



🌸
"For a flower to blossom, she needs to feel the wind and face the rain too." —Hotel Del Luna, Episode 8

Monday, October 26, 2020

Have a good day.

It's been awhile for #noteoftheday, so today there's a new entry for it 📜

To the person that is reading this right now—

I miss going to cafes.


I need you to know that there will always be a joy in your heart despite the sadness you've faced. Beneath all the pain you feel right now is everything you've always wanted and because you've searched for love in the wrong person, you have forgotten that you were always capable of providing yourself with everything you need.

You can't keep someone who doesn't belong in your life and there is no future with someone who can only fit in your past. You can't love a person into loving you back and this is why you must love yourself enough to walk away.

I have no idea where you are right now,
I don't even know your name
but I believe that when your heart finds these words, you will arrive to this moment with the weight of the world on your shoulders while struggling with the loneliness you've been feeling.

Again,
I know I'm just a stranger and maybe I'm wandering too far over the line into your life and maybe it's just none of my business but I can't help it. The desire to help you has brought me here where you can read these words. If you are on the verge of breaking down, you're tired of fighting, tired of being strong, tired of loving without being loved so I would tell you; Even with a storm cloud hovering above your head, you've arrived to this moment and that just means you're a survivor.

I hope there words are enough to remind you that you have been the hero in this story and if for some reason I've failed at reaching you, I'll try once more at another time. Have a good day.



written by r.h. Sin
and I edited a little bit from there.

Monday, September 28, 2020

tiada pentingnya



masih yang aku ingat
ketika kepercayaan yang aku letakkan
kepadamu
dan dari segenap kekuatan
aku mundur dari yang lalu
memberi ruang padamu

dan sejurus itu
aku kirimkan hatiku
kepadamu

bahagia riak wajahmu
yang sementara,
hanya.

mungkin hatiku tidak begitu penting untuk dijaga
mungkin telah kau pulangkan sikit demi sedikit
saat sepi yang tersengaja
mungkin ini yang sewajarnya
gesa ingin aku pergi
hilang dan tiada.

Wednesday, September 23, 2020

noktah lagi.

"Moga Tuhan cekalkan hati dan dirimu dalam melalui saat-saat yang sukar."
#wordsbyJA #jarsofjournal

tak terduga
menoktahkan dengan kesepian yang nyata
terasa pada jiwa
tiada pamer, tiada salam
sepi tiada tinggalan jejak
sunyi
tiada terisi

apa khabar disana?

tiada berita
tiada suara
tiada kasih
tiada memori

begitu rupa akhirnya

jadi biarlah
dan aku biarkan
sudah pilihan telah tercipta
mungkin itulah yang dipinta

terpaku sudah jari menaip
terkunci lagi mulut ingin berbicara
aku turutkan dengan lakumu
tiada lagi dari aku

singgahanmu menyenangkan,
sungguh.

terima kasih atas noktah rahsia,
yang perlu aku sendiri mencarinya,
dari aku yang sentiasa ada.

Wednesday, September 09, 2020

an approach.




knowing you was not in my plan
not even once
it comes naturally
as the start of conversation was dull
the questions were off
did not match at all
the calls was not about you
was not about us
fill with tears and sadness
but there you are
spending the nights
"your voice is the calm"
you said
it became the favorite before closing eyes to sleep
"you are my favorite"
you said


butterfly.
🦋




it wasn't all about me, just to bring up some smile on your face once a while with sweetness.
If you're reading this, anywhere you are, take care and stay safe 💛

Thursday, August 20, 2020

I would choose you, over and over.


he wasn't here
to keep me accompany
but I know
deep down
he would choose me
to be with me
to go through the worst
and to go through the best
together.

but

this heart
break a little

if only you are here

sharing every single thing about my day
would be the most favorite
you don't really reply much to it
but the stare of your eyes explained everything

you care
and you would always.

I miss you.
I really am.

I need you



dad.



I am bless.
Bersyukur yang seadanya.

Tuhan bagi yang lain dari lain buatku.
Untuk berbakti,
untuk mengenal erti berkorban,
untuk membahagiakan,
untuk mengenal erti kesusahan,
dan untuk segala hikmah juga kebaikan yang Tuhan selitkan disebaliknya.

rindu.

nanti kemudian hari bakal kita bertemu disana ya? 😇
ayah.



"May Allah replace all of the sadness with abundance of happiness and may it be greater than the loss."

Friday, July 17, 2020

rahsia hati

dan dalam diam-diam
aku kirimkan hatiku kepadamu
ketika kita melewati hari-hari
dan dengan harapan
agar tidak kau pulangkannya
saat sudah kau sedar dengan pilihanku

kamu menjadi pilihanku

walau episod akhir indah aku nantikan
takkan ada yang aku mampu ketepikan
biarlah semua dengan penuh keikhlasan
agar tiada penyesalan

kau sentiasa setia dalam menjadi pilihan

hadirmu tiada dalam pintaku
masih aku ingin memperbetulkan tujuan dan cara
kehidupan masih penuh dengan impian
cita-cita yang menggunung ingin aku capai

tanpa yang aku sedar
semangatku sedia makin mahu berjuang
makin ingin bekerja keras
buat angan-anganku yang sudah beralih,
buatmu.

indah sentiasa fikiran terkenangkan pilihanku

akan aku kekalkan dalam ingatan tentang kisah ini
akan aku ketepikan luka dan sakit darinya.

mengenalimu itu indah.
aku pernah bahagia dalam kisah kita.

selamat jalan pilihanku yang jauh dari nyata.

moga yang baik-baik sahaja buatmu,
itu yang aku doakan senantiasa.


Get over your tears,
face the truth,
let it fade.

Biar sabar memberikan jawapan.
Biar doa menunjukkan jalan.
Biar takdir menentukan tujuan.

 Sederhana Indah (Tumblr)

Saturday, June 06, 2020

you.

you might not be seen by the others
invisibly invisible
your color might not be as bright as the others
dull and unpretty
your appearance might not be noticed by the others
plain and basic



but

there will be someone
that will notice all of the important part of yours
the beauty of yours

there will be someone
who willingly choose you
even after knowing all the flaws
just the way you are

there will be someone
who will go through everything
and yet still
wanna be with you

there will be someone
that will tell and remind you
"you are enough, just like this, just the way you are."

No one knows how the future would be, only He knows. But we can prepare for the better future and leave the rest to Allah,
and maybe together, hand in hand?


shall we?
💗

Friday, May 29, 2020

cov-eid 2020

syahdu yang paling terasa
pada malam raya tahun ini
tahun kedua tanpa ayah bersama
dan mungkin juga kerana tidak kemana-mana
tidak seperti tahun-tahun sebelumnya
masih sibuk kesana kemari
mencari kelengkapan diri
selagi belum raya

pagi aidilfitri juga serupa
buat pertama kalinya di rumah solat sunat bersama
tiada pula si lelakinya 
kerana keluarga mewah dengan perempuan
lebih banyak air mata yang diisi seusai solat

bersalaman
berpelukan
ada hikmah yang baik terjadinya semua
untuk mengeratkan lagi
untuk lebih memahami
untuk sentiasa bersama
melengkapi seadanya

selalu berpecah sudah selepas bermaafan
tapi masih penuh kali ini
bergelimpangan di ruang tamu
paling santai

tengahari raya pertama baru bergelut bersama ibu
baru mula membuat ketupat 😅
biar lambat asal masih ada, katanya
nasib rendang sudah tersedia
nikmat dengan nasi panas
ah rindu rendang ayam hijau ibu!

nak request lagi rendang ibu 💚




sedikit gambar-gambar buat memori cov-eid 2020 (gitu 😂)



Raya pertama


menyempat ya anak menakan pau starbuck & pizza hut, nasib acu pun teringin kira on la, maka tak ada duit raya la yaaa dah belanja 😂😁



Raya ketiga

☑ eco shop
☑ green tea with cheese from White Mustache (⭐⭐⭐⭐⭐) (my all time favorite & go-to)




alang-alang berbaju kurung, photoshoot kejap - lighting toy shop pun boleh ya 😂



Raya kelima


loving my Baju Kurung Wardiya from Faizah Exclusive - super comfy and soft 💛




Selamat Hari Raya Aidilfitri to everyone!
I hope I am not late for wishing this.
#staysafe #takecare #togetherwecan

Wednesday, May 13, 2020

cahaya yang hadir

mentari seakan mengerti
yang kini tiada perlu lagi mendungnya,
lalu muncul menyinar
menyimpulkan senyuman dariku

siap sedia aku bangun
terus mengatur langkah
maju bersama kekuatan
kemas berpimpin serentak

tanpa yang aku sedar
kekuatanku tiada pernah kecundang
cuma dipilih yang salah sebaliknya
olehku

angin cuba untuk menahan
namun aku lebih dari segala
mentari masih setia ada
ditemani pelangi yang menjelma
selepas hujan ia pasti ada

memeluk hati ini.

indah sekali rasa
hati tumbuh semula
dengan penuh doa
akhirnya kembali semula.

biarlah begini senantiasa,
aku selesa begini saja.

terus
tersenyum,
karna indah darimu itu ada.

ahh rindu pada kampung sudah bertandang lagi!

Thursday, May 07, 2020

yang sebaliknya

aku tidak putus asa
cuma dia yang sudah mengalah
aku sediakan dinding untuk setia
tapi dia sebaliknya
aku mahu berjuang
tapi dia menoktahkannya

pantaslah wahai hati,
ayuh kita pergi

tatkala tak mampu lagi aku berkata-kata
tatkala tiada daya untuk bersuara
tatkala semuanya bagai sudah berpaling sedia
yang dulu aku pikir sebaliknya takkan pernah tiba
rupanya semua benar belaka

aneh

lesap yang begitu sahaja
pengakhiran cerita
sudah dipenghujungnya.

(ada nota yang terselit dibawah buat semua)


mungkin ada yang punya salah sangka
memang semua 'puisi' ku terlalu banyak dengan dukanya
jangan bimbang ya 
inspirasiku terlahir dari situ
masih punya pelangi di setiap hariku,
walau terkadangnya tak kelihatan
tapi masih terhias senyuman dibibirku.

semoga semua masih kekal setia bersama,
disini.


with 💛,
jijaahmad.

Monday, April 20, 2020

genap satu tahun.

picture taken; 04032019 - hospital, routine, waiting with a lot of hope 

18042020
setahun berlalu.

tanpa yang aku sedar
rinduku menjadi sesuatu yang perlu
tak pernah aku tertinggal setiap haribulan
setia memenuhi ruang di hati

harianku sedia seperti selalu
cuma yang anehnya tiada dia

dulunya
bergunung harapan aku tanam
agar pulih
agar dapat aku tunjuk betapa aku masih manja
agar dapat kurasa layanan kasih dari dia
tak dibuka ke siapa siapa
aku pendam harapan semat jauh
ingin sekali merasa kasihmu
duhai ayah

tapi kini
aku mensyukuri sebahagian darinya
redha
ikhlas
tiada lagi sakit yang tak mampu kau luah
lega. sedalamnya.

masih disini,
anakmu merindukanmu.

malam seakan mengerti
membawa hujan datang
dan merindui kekasih hati
rindu yang tiada penghujung.


  🌧
"let the rain wash away your pain."


____________
al-fatihah
buat arwah ayah ❤️

Sunday, March 15, 2020

dalam diam



aku kerap dan tak lelah
menegaskan ketakutan aku untuk berjauhan darimu

tapi,
seringkalinya engkau memelukku dengan kata-katamu
yang membuatku menepis segenap perasaan yang hadir.

jatuh lagi.

tidak aku sangka
benar realitinya yang nyata

kau tahu setiap kesakitan
kau tahu setiap luka yang ada
tiada yang pernah aku sembunyi

dalam diam-diam


adakah engkau membunuhku melalui setiap kekurangan yang aku punya?



__________
"Bicara pada langit kebesaranNya tentang luka lagi, walau bahagia dari Tuhan itu lebih luas." —jarsofjournal

Wednesday, February 26, 2020

MATTA Fair coming soon




MATTA Fair akan datang tidak lama lagi!

MATTA Fair?
Sedikit info disini, MATTA Fair (Malaysia Association of Tour & Travel Agent) adalah sebuah organisasi yang mempunyai ahli-ahli daripada agensi-agensi pelancongan yang terkemuka di Malaysia termasuklah daripada pihak Tourism Malaysia.

MATTA FAIR 2020

Tarikh: May 2020
Tempat: Putra World Trade Centre

Bagi yang suka travel (macam diri sendiri), mesti sedikit sebanyak tahu tentang MATTA Fair dan akan tertunggu untuk MATTA Fair promotion tahun ini.

Kenapa?
Kerana MATTA menyediakan pameran yang terlalu banyak pakej perlancongan yang menarik dengan harga yang murah dan berbaloi!

Bagi aku, melancong sangatlah bagus untuk lari sekejap dari kesibukan harian, rehatkan minda, gembirakan hati sendiri dulu sebelum jaga hati orang lain (eh?) 😂 Boleh jugak meluaskan pandangan, singgah di tempat-tempat menarik seperti tourism attractions atau hot/popular places yang selalunya terkenal di kalangan penduduk tersebut, food hunting (of course!) dan tak lupa jugak photography! — ootd, scenery, building, semua la yang menarik perhatian untuk disimpan sebagai kenangan which is akan menjadikan percutian lebih menyeronokkan!

me, jija

my niece 💕

Berbalik kepada MATTA Fair, basically ialah pameran pelancongan yang akan ada banyak agensi-agensi pelancongan dari dalam Malaysia sehingga luar negara dan juga menyediakan pelbagai tawaran pakej melancong ke destinasi-destinasi yang menarik di seluruh dunia.
Semua ada  Asia, Eropah, Australia dan banyak lagi!

Tapi, sebelum tu, jangan lupa tetapkan destinasi yang akan dituju bagi memudahkan lagi keputusan yang akan dibuat. Percayalah, akan ada pelbagai tawaran dan pakej-pakej menarik yang bakal anda berdepan dan susah untuk menolak 😳
Harga 'kaw-kaw' punya dan yang sememangnya lain dari laman web atau apps! 😱


cepatttt check out MATTA Fair tak lama lagi!


Untuk percutian antarabangsa 2019, MATTA ada mengeluarkan laporan yang telah mencatatkan Taiwan menjadi destinasi tumpuan bagi para pengunjung. wow! Selain Taiwan, Negara Jepun, China, Korea, Perancis dan Turki juga mendapat sambutan yang tinggi.
Agak-agak tahun ini destinasi ke mana yang akan menduduki carta nombor satu ya? 🤔Pasti akan lebih ramai menantikan tawaran-tawaran menarik dengan harga yang berpatutan pada tahun ini untuk percutian ke luar negara.
Jadi, jom ke MATTA Fair dan jangan lepaskan peluang yang ada!

Tak ketinggalan dan takkan lupa pada percutian dalam negara yang dirumuskan Kuala Lumpur menjadi destinasi tumpuan pengunjung-pengunjung yang hadir pada tahun lepas (2019) diikuti Selangor, Negeri Sembilan, Johor, Sabah dan banyak lagi.

Ada yang teringin untuk ke pulau? Pulau Langkawi? Pulau Tioman? Ada.
Theme park? Tempat bersejarah? Semua ada!
Tunggu saja akan datang tidak lama lagi, MATTA Fair ✈


Yang terakhir, saving the best for the last, berita baik untuk semua umat Islam di Malaysia yang berniat untuk ke tanah suci, boleh survey harga pakej umrah yang akan ada di pameran MATTA Fair, mana tau niat baik yang dibawa bersama akan mendapat berita yang baik jugak, kan?

Kadang perancangan-Nya itu selalu baik, sentiasa baik 💓
Semoga dipermudahkan semuanya 💓

Last but not least, untuk sesiapa yang confirm tak dapat hadirkan diri ke MATTA Fair tak lama lagi, jangan risau yaaaa. Traveloka kan ada! gituu.

Google > search cheap Singapore Airlines promo > enter   (Make sure Traveloka)

Dekat situ akan jumpa jugak pakej dan tawaran yang berbaloi, masih dengan harga yang sangat menarik perhatian ya, tak lari jauh dari harga yang akan diberikan ketika berlansungnya pameran MATTA Fair nanti. Untuk yang busy, tak boleh di tempat yang terlalu ramai/crowded atau takut pening nak buat keputusan sebab ulang alik tak boleh nak pilih mana satu dan balik dengan tangan kosong, silalah bertandang ke Traveloka. Boleh teliti, lebih banyak masa, dan yang paling penting  tiada gangguan 😂

Kalau tak percaya, bolehlah rajinkan jari sekarang untuk search ‘Traveloka’ di Google ya.



Terima kasih setia sehingga sini!

Tuesday, January 28, 2020

tiba masanya

credit to @stairbased.top


maafkan aku kerana terleka
kasih sayang yang tak pernah aku punya
jadi terlalu asyik meminta
darimu yang telah lelah bersama

terima kasih membahagi cinta
walau seketika
enggan melangkah tapi apa jua daya
kekuatan aku terbang sebegitu saja

diriku pasti kau mengenali semuanya
tapi masih kau teguh bersikap ego setia
kerna terlalu banyak luka
aku mahu terbang semula

terlalu banyak ruang terbuka
tiada satu yang kau mencuba
lelah singgah diri ini dengan cara
mahu menutup semua yang ada

mungkin inilah yang seharusnya
yang perlu sejak dari mula
jadi tiba masanya
akan aku lepaskan ikatan kita.




_______
malam terlalu menghasut dengan jiwangnya